Kerékpár karbantartási útmutató

A kerékpárok karbantartása nagyon fontos dolog. Az elhanyagolt kerékpárok laza csapágyai , beragadt fék bowdenei, kopott fékei, idő előtti halálát okozhatja a kerékpárnak. Minden alkatrésznek a kerékpáron más és más a karbantartási igénye. Ne használjunk olyan kerékpárt amin nem működnek rendesen az alkatrészek, mert balesetet szenvedhetünk. Kerékpározás előtt mindig ellenőrizzük a fékek működését, a gumik nyomását, a lánc feszességét. Amennyiben bizonytalan vagy hibás alkatrészt talál, kérjük forduljon mielőbb egy kerékpár szakszervizhez.

Bogáncs kerékpár üzlet és szerviz - www.bbbike.hu - 06 1 2951377 -
1188 Budapest Címer u. 89 - (A pestimrei SZ.T.K mögött.)
Nyitva: Hétfő-Péntek 10-18 óráiig, Szombaton 09-13 óráig.

gepida1.jpg

Kerékpáros kresz

Kerékpárosokra vonatkozó kresz szabályok.

 

Mint tudjátok, a kerékpár üzemeltetésének műszaki feltételeit a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet 116.§-a határozza meg, és ezt többször is módosították.

A módosítás nagyon esedékes volt, például azért is, mert a KRESZ 54. §-ának tavalyi módosítása óta egymásnak ellentmondó szabályok vonatkoztak a kerékpárosokra.

 

1. Kötelező felszerelések

 Signo8

Kötelező tartozékok összefoglalása:

Első fehér fényű lámpa, hátsó piros fényű lámpa, két borostyán sárga fényvisszaverő prizma az első keréken vagy fényvisszaverő csíkot tartalmazó külső, fehér prizma előre ha a lámpa nem tartalmazza, piros prizma hátra ha a hátsó lámpa nem tartalmazza, működő első és hátsó fék, csengő.

Könnyítések:

Bekerült a rendeletbe, hogy a lámpák lehetnek a kerékpároson is (ezzel összhangba hozták a szabályozást a KRESZ tavalyi módosításával).

Gyakorlatilag a dinamós rendszerek kivételével az első és a hátsó lámpának már nem kell együtt kapcsolhatónak lennie.

Az első és hátsó lámpánál a villogó üzemmód megengedetté vált.

Szigorítások:

A kormányra vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy a kormány semmilyen helyzetében nem akadályozhatja a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működését,

A fékberendezésekre vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy azoknak száraz és nedves időben egyaránt működtethetőnek kell lenniük,

Az előre fényt adó lámpától is megkövetelik, hogy tiszta időben legalább 150 m-ről látható legyen a fénye,

Új előírás, hogy előre is kötelező a (fehér) fényvisszaverő.

Részben könnyítés, részben szigorítás is:

Jelentősen módosult az oldalsó fényvisszaverőre (küllőprizmára) vonatkozó szabály, amelyből egy helyett most már egy átmérő mentén elhelyezve kettő darab szükséges, de helyettük alkalmazható fehér fényvisszaverő körgyűrű felület a felnik közvetlen közelében, vagy reflexcsíkos gumiköpeny is, ha megfelel a vonatkozó ENSZ-EGB előírásban foglaltaknak (a neves gyártók kerékpárüzletekben forgalmazott külsői általában megfelelnek).

Mire érdemes odafigyelni?

Mindig ügyelj rá, hogy a lámpád, villogód úgy legyen elhelyezve akár a kerékpárodon, akár rajtad, vagy a ruhádon, hátizsákodon, hogy tényleg látható legyen a fénye a többi közlekedő számára! A ruházat, hátizsák anyaga menet közben elmozdulhat, redőződhet, a lámpát eltakarhatja. Ilyenkor nagy esélye van a balesetnek, mert hiába a lámpa, ha nem látható.

Míg oldalról korábban elég volt egy prizma, mostantól kettő szükséges. Jó dolog, hogy mostantól el kell fogadni a reflexcsíkos külsőt az oldalsó küllőprizmák helyett. Viszont a módosítás szövegezése alapján sajnos továbbra sem szabályosak az egyébként kiváló láthatóságot biztosító küllőre pattintható fényvisszaverő pálcák.

Ugyanígy nem felelnek meg a jogszabálynak a mostanában egyre divatosabb és tényleg jó láthatóságot biztosító LED-es küllővillogók.

A kettőnél több kerekű és 80 cm-nél szélesebb kerékpárt elölről és hátulról egyaránt nem középen, hanem mindkét oldalán egy-egy lámpával és fényvisszaverővel kell felszerelni.

2. A rendeletben nevesített, nem kötelező felszerelések

(E pontban csak a változásokra térünk ki.)

A gyermekülés felszerelhetőségére vonatkozó régi szöveg kibővült az alábbiakkal:

“Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.”

A módosítással szabályossá válik az egykerekű utánfutó is (eddig csak egytengelyű, de két nyomon futó utánfutót tartalmazott a rendelet).

A kerékpár utánfutóját elölről is fel szabad szerelni (fehér) fényvisszaverővel. Azonban míg hátul az utánfutó fényvisszaverőjének háromszög alakúnak kell lennie, és az utánfutó középsíkjában vagy attól balra kell elhelyezni, elöl a fényvisszaverők nem lehetnek háromszög alakúak és ha vannak, mindkét oldalra el kell őket helyezni.

A rendelet módosítást követően aktuális szövegét is megtaláljátok itt.

Forrás: http://kerekparosmiskolc.net

 

Lájkolj minket

Kosaram

A kosár üres

Gepida katalógusok

 
Gepida katalógusok
 
 

Gepida 2018 kerékpár katalógus letöltése

Gepida kerékpárok 2017

Gepida 2016 kerékpár katalógus letöltése

Gepida kerékpárok 2015

Gepida kerékpárok 2014

Gepida kerékpárok 2013

Csepel katalógusok

 
Csepel Kerékpár katalógusok

 

Csepel kerékpárok 2017 Csepel kerékpárok 2016
 Csepel Royal kerékpárok 2016  Csepel Woodlands kerékpárok 2016
Stringbike kerékpárok  Csepel Urban kerékpárok 2016
 
 
Csepel alkatrész katalógusok

 

 Csepel Alkatrészek katalógusa 2017  
   

Neuzer kerékpár katalógusok

Neuzer kerékpár katalógusok

 

 

 

Neuzer katalógus 2017 letőltése

Neuzer katalógus 2014 letőltése

Schwalbe Gumi katalógus

 
Schwalbe gumi katalógus

 

schwalbe 2018 katalogus